Hoe kan zwemmen bijdragen aan fysiotherapie?

Hoe kan zwemmen bijdragen aan fysiotherapie?

Door Redactie / 22-05-2024

Als we denken aan fysiotherapie, dan blijft dat meestal gelimiteerd bij de gedachte dat we een afspraak hebben in een gebouw waar de fysiotherapeut je nieuwe oefeningen meegeeft. Maar fysiotherapie kan zoveel verder reiken dan dat, je kunt er ook je eigen draai aan geven zodat het voor jou ook nog eens leuk wordt en makkelijker vol te houden. Zo kan zwemmen bijvoorbeeld bijdragen aan fysiotherapie, hieronder vertellen we je hoe.

Welke voordelen heeft zwemmen?

Laten we als eerste beginnen met welke voordelen zwemmen überhaupt heeft. Als je aan het herstellen bent van verwondingen, dan kan bewegen op het droge land best wel veel impact op je hebben door natuurlijk de zwaartekracht die je ervaart. In het water zal je hier minder last van hebben, want hier werkt zwaartekracht net wat anders. Ook heb je bij zwemmen dat je allerlei verschillende spieren kan trainen, tijdens zwemmen gebruik je namelijk ontzettend veel verschillende spieren tegelijkertijd. Als je naar de fysiotherapeut gaat om flexibeler te worden, dan zul je ook merken dat zwemmen hierbij kan helpen. Als laatste kan zwemmen ook nog eens helpen met tot rust komen.

Hoe kan zwemmen onderdeel worden van fysiotherapie?

Als het te zwaar voor je is om boven water te trainen, dan kun je ook altijd nog dezelfde oefeningen onder water doen. Je denkt misschien dat het dan een stuk makkelijker wordt, maar dat valt meestal nog wel tegen, het water brengt namelijk weer zijn eigen uitdagingen met zich mee. Ook is het heerlijk dat je in het water na het doen van de oefeningen helemaal languit kan liggen en even kan ontspannen terwijl je drijft in het water. Als je nog op zoek bent naar een fysiotherapeut, kijk dan eens bij de fysiotherapie in Den Haag, daar hebben ze ook een sportschool met zwembad in den haag waardoor je eenvoudig je fysiotherapie kan combineren met het zwemmen.

Overwegingen om mee te nemen

Als laatste zijn er nog een paar overwegingen die je mee moet nemen als je zwemmen wilt combineren met fysiotherapie. Zo is het slim om het niet zomaar uit jezelf te gaan doen, maar om dit wel te overleggen met je fysiotherapeut. Ook is het verstandig om langzaam op te starten en niet gelijk te uitbundig aan de slag te gaan. Als laatste is de techniek erg belangrijk, als je geen goede techniek hebt dan heb je kans dat je last krijg van blessures.